Természetfotó Kör

Berényi Csaba elnök 06-20/382-7424 06-30/298-0926

A 2014 -es FeHoVa-n, Oláh Csabával, a VKE elnökével folytatott baráti beszélgetés során gyakorlatilag elvált a képzőművész körtől a természetfotózás. Ez által egy régen dédelgetett terv válik valóra 2014. május 24 -én, a vadászati kutúra napján. Itt jelentik be hivatalosan is az új tagszervezetet.

Kit is nevezünk természetfotósnak? Azokat, akik egy hétvégi családi kirándulás során kattintgatnak a természetben? Nem, nem ők azok. Bármely növény vagy állat, maga a táj, mind magában hordozza az információt, amit természetnek ismerünk. A képek akkor válnak csak érdekessé, ha a pillanatnak a varázsa az időtlenség felé mutatva meséli el azt, amit akkor, abban a pillanatban láttunk. Ezekből a képekből lesz a természetfotó és a készítője a természetfotós.

Nincs könnyű feladatunk, hisz ugyan azt a színvonalat kell produkálni, mint az "anya tagszervezet". Talán egy új hitvallása, célja is lehetne az ide sorakozottaknak, mi nem a valóságot akarjuk megmutatni, nem akarunk megörökíteni semmit se, inkább szeretnénk ha az általunk készített képek mesélnének. A természetfotózás is olyan, mint a vadászat. Élmény és szenvedély, egy életforma.

Szeretnénk tovább haladni a képzőművészeti kör által több, mint egy évtizede kitaposott úton, mert tudjuk a „Vadászati kulturális érték” immáron egyfajta védjegyévé vált a hazai vadász-képzőművészeti alkotásoknak, amely egyúttal rangos elismerést jelent a készítőiknek is. Idén is kiírásra kerül a "Vadászat fényképezőgéppel" című fotópályázat, reményeink szerint ugyan olyan, vagy hasonló feltételekkel, mint eddig. Terveink között szerepel közös fotós táborok, túrák, képelemzések, neves természetfotósokkal eszmecserék, diavetítések.

Külön öröm, hogy már a vadászok többsége is kezd fényképezőgépet ragadni. A mai rohanó világunkban, már szinte mindenki számára elérhető egy tükörreflexes fényképezőgép és egy vadfotózáshoz, emlék megörökítéshez használható objektív. A természetfotósok között is vannak olyanok akik nem vadásznak, de szívesen ellesnék a cserkelés "vadűzés" fortélyait, cserébe megismertetnék a természetfotózás igazi csínját - binját.  Fotóink segítségével igyekszünk a VKE -t népszerűsíteni vadászházakban, vadásztársaságoknál tartott kiállításokkal. Egy igazi baráti kört szeretnénk létrehozni, aminél nem jelent akadályt a távolság.

2015 évben Együttműködési megállapodást írt alá a VKE és a sepsiszentgyörgyi Vadon Egyesült. A két egyesület szoros együttműködést ápol egymással, közös túrák, kiállítások szerepelnek a terveinkben, melyeket sikerül is véghez vinni. Az évet, már ennek szellemében nyitottuk, alapítók közül hárman meglátogattuk székely barátainkat, ahol egy kiállítást is nyitottunk a Vadászati Kulturális Értéket képviselő képekből. 2016 decemberében viszonoztuk a meghívást és itt Magyarországon tartottunk egy nagyon jól sikerült fotós rendezvényt.

Az alapító tagok:

- Berényi Csaba;   nagyvadfotozas.hu; nagyvadfotozas.blogspot.com

- Cseterki Imre;   imrecseterki.hu

- Csótai László;   fotovadasz.hu

- Fekete Orsolya;  erdozugas.com

- Gyurom János;   gyuromfoto.hu

- Mráz Edina;  mepho.hu

- Orosz György;   oroszgyorgy.hu

- Polster Gabriella;

- Szentmiklósi-Nagy Kornél;   szentmiklosinagyphotography.blogspot.com

- Turóczi Anett;


Vadászati Kulturális Egyesület - Minden jog fenntartva.