+36 70 378 4040 vke@vadaszatikultura.hu

A Vadászati Kulturális Egyesület idén is meghirdeti nyílt ipar- és képzőművészeti pályázatát „Velünk élő vadvilág” címmel.

A VKE olyan pályamunkákat vár, melyek kötődnek az alkotóművész személyesen tapasztalt vagy akár hallott élményanyagához, mely a vadvilág és az emberi kultúra találkozását reprezentálja. Ezek lehetnek vadászélmények, vagy váratlan találkozások a vadvilág bármely szereplőjével, illetve az urbanizálódó emberi kultúra és a természet határterületeinek átélt eseményei.

A leadott alkotások értékelését a VKE által felkért szakmai zsűri végzi, amely az elmúlt évekhez hasonlóan kizárólag neves, független képzőművészekből áll.
A zsűri elnöke: Prof. Dr. Farkas Ádám, tagok: Szemadám György, Kéri László, Aknay János és Szunyoghy András.

A zsűri az alkotásokat három kategóriába sorolhatja:

  1. Vadászati Kulturális Érték
  2. Kiállításra alkalmas
  3. Kiállításra nem javasolt
Boros Zoltán őzbak portré

Boros Zoltán grafikája

A Vadászati Kulturális Egyesület 2022-ben első alkalommal hirdette meg az „Az év vadászható vadfaja” szavazást, amelyen 120 szavazattal az európai őz nyert.

A szavazás célja, hogy az adott évben megválasztott vadászható vadfaj tulajdonságaira, viselkedésére, különlegességeire, vadgazdálkodásban betöltött szerepére felhívjuk a nagyközönség figyelmét, ezzel is gyarapítva tudásukat, hozzájárulva ahhoz, hogy a vadászat társadalmi elfogadottságát javítsuk. Ennek érdekében A „Velünk elő vadvilág” című pályázaton belül a zsűri különdíjat adományoz az őzet ábrázoló kiemelkedő alkotásért.

A beadott alkotásokból a VKE időszaki képzőművészeti kiállítást rendez a keszthelyi Helikon Kastély Vadászati Múzeumában.

Pályázni festészeti-, kisplasztikai-, szobrászati- és iparművészeti alkotások kategóriában lehet.

Pályázni nem lehet sokszorosított és egyedi grafikai eljárásokkal, számítógépes technikával, készült alkotásokkal.

A pályázaton nem vehetnek részt olyan műalkotások, melyek a VKE korábbi pályázatain már szerepeltek.

A beadott pályaműveknek meg kell felelniük a kiállíthatóság feltételeinek. Egy művész kategóriánkként maximum három művel vehet részt. A beadott alkotások méretét tekintve megkötés nincs. A pályázatra beadott tárgyaknak az elbírálás helyére szállításának, illetve elszállításának költsége teljes mértékben a pályázót terheli. A pályamunkákat visszazárható csomagolásban tudjuk elfogadni, mely csomagoláson szerepelnie kell a pályázó nevének és elérhetőségének. A résztvevőknek a beadott munkákhoz mellékelve vagy a VKE elérhetőségein előzetesen írásban közölniük kell a pályázati anyag darabszámát, méretét, címét és technikáját, valamint az alkotó nevét, címét, telefonszámát és e-mail címét.
A pályázat részvételi díja (a beadott munkák számától függetlenül) 6.000 Ft, mely összeget előre, átutalással, a közlemény rovatban a pályázó nevének feltüntetése mellett a VKE MBH banknál vezetett 65100149-10004115 számú folyószámlájára vagy a pályázati anyag leadásával egyidejűleg készpénzben lehet leróni. A pályázati részvételi díjból a Vadászati Kulturális Egyesület tagjai 50 % kedvezményre jogosultak, így a tagok számára a pályázat díja 3.000 Ft.

A pályázati anyagot 2023. szeptember 11-14 között 9-tól 13 óráig lehet leadni a Vadászati Kulturális Egyesület központi irodájában (1163 Budapest, Cziráki u. 26-32. II/156) Bíró Gabriellával előre egyeztetett időpontban.
Telefonszám: +36 70 378-4040.

A pályázat kiírója a beadott műtárgyakat a legnagyobb körültekintéssel kezeli.
A pályázó a jelentkezésével elfogadja a kiírás feltételeit, ebből következően azokkal kapcsolatban semmi címen utólagos kifogás vagy panasz nem támasztható.

További információ: +36 70 378 4040, illetőleg a vke@vadaszatikultura.hu  címen.

Oláh Csaba
elnök