+36 70 378 4040 vke@vadaszatikultura.hu

„Őseink öröksége – meghitt pillanatok a vadászatban”

nyílt képző-és iparművészeti pályázat a Vadászati Kulturális Egyesület szervezésében

A Vadászati Kulturális Egyesület 1991-es alapítása óta különös figyelemmel igyekszik segíteni képző- és alkotóművész tagjainak érvényesülését. A Képzőművész Kör pályázatokkal, tematikus kiállításokkal kíván nyilvánosságot biztosítani a képzőművészet szerteágazó területein alkotók számára, a 2014-ben megalakult Természetfotó Kör pedig a hazai természet- és vadfotósok szenvedélyes képviselőit fogja össze.

VKE logo

Az Egyesület évente kiírásra kerülő képzőművészeti pályázatára beérkezett vadász-képzőművészeti alkotások 2009 óta, fotópályázatának vadász-fotó alkotásai pedig 2012 óta nyerhetik el a „Vadászati Kulturális Érték” elismerést, ami az elmúlt években védjegyévé vált a hazai vadász-művészeti alkotásoknak. A 2013-ban alapított Balogh Péter képzőművészeti nagydíjat minden évben egyetlen olyan alkotóművészeknek ítéli oda a szakmai zsűri, aki életvitelével, művészi munkásságával, kiemelkedő színvonalú alkotásaival tovább öregbíti a magyar vadászati kultúra hírnevét.

A Vadászati Kulturális Egyesület 2020-ban az Egy a természettel Vadászati és Természeti Kiállítás 2021 támogatásával immáron 12. alkalommal hirdette meg a nyílt képző- és iparművészeti pályázatát, melyre ebben az évben is kiemelkedő színvonalat képviselő alkotások érkeztek be. A pályázók között idén is sok ismerőst köszönthettünk, akik évtizedek óta gazdagítják alkotásaikkal a magyar vadászati kultúrát, de új, kezdő alkotók is megmérették magukat nagyon szép eredménnyel. A beérkezett anyagok zsűrizése 2020. július 30-án történt meg.

A hattagú bíráló bizottság tagjai voltak:

Prof. Dr. Farkas Ádám

A zsűri elnöke

Szobrászművész, egyetemi tanár, emeritus professzor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem volt tanszékvezető tanára, korábbi rektora, Munkácsy Mihály-díjas, Príma-díjas, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja, Kossuth-díjas Érdemes Művész.

Gyulai Líviusz

A zsűri tagja

A Magyar Érdemrend tiszti keresztjével kitüntetett Kossuth-díjas, Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, Príma-díjas Érdemes Művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Nemzet Művésze. A mozgókép mestere.

Aknay János

A zsűri tagja

A Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével és a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett Kossuth- és Munkácsy-, valamint Magyar Örökségdíjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének elnöke.

Kéri Ádám

A zsűri tagja

Egyetemi tanár, a Képzőművészeti Egyetem volt rektorhelyettese, az Egyetem Anatómia tanszékének tanszékvezetője, festőszakos tanár, Munkácsy Mihály-díjas festő és szobrászművész, grafikus.

Szemadám György

A zsűri tagja

A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett, Munkácsy Mihály-díjas festőművész, Érdemes Művész, képzőművészeti író, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja.

Szunyoghy András

A zsűri tagja

A Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével kitüntetett, a Magyar érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett, Derkovits-, Barcsay- és Mednyánszky-díjas grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja és számos művészeti anatómiai könyv szerzője.

Az idei pályázatra 28 alkotó 63 alkotását bírálta el a neves zsűri. 55 alkotást minősítettek kiállításra érdemesnek, ebből 25 kapta meg a Vadászati Kulturális Érték kitüntető elismerést.

A Balogh Péter Művészeti Nagydíjat idén Boros Zoltán festőművész érdemelte ki, az Egy a természettel Vadászati és Természeti Kiállítás 2021 alkalmából alapított különdíjat Sándor Róbert „Lerohanás” című képe nyerte el. A zsűri különdíját Farkas Sándor csontfaragó kapta.

A pályázat keretében a vadászati kultúra mecénásának, a Vadászati Kulturális Egyesület Aranygyűrűjével kitüntetett Bán György halálának 10. évfordulója előtt tisztelegve özvegye és családja 250.000.- Ft értékű különdíjat ajánlott fel annak a pályázónak, aki magas színvonalú művészi ábrázolásával kiemelkedik a pályázók közül, és ezzel kivívja a zsűri elismerését. Az elismerést Rékasi Csaba kapta, aki idén „Bikák télen” című képével pályázott.

Külön öröm volt számunkra, hogy a már jól megszokott művészeti ágakon kívül (olajfestmény, akvarell, csontfaragás, ötvösművészet) új, eddig még ritkán alkalmazott művészeti ágak is megjelentek, hímzés és tűfestés mellett a gyöngyképek, fafaragások, porcelán festmények, valamint bőrbútor és bőrdíszmű készítők is küldtek be alkotásokat.

A minősített pályázati anyagokból

Keszthelyen, a Festetics Kastély Vadászati Múzeumában

(8360 Keszthely, Pál u. 1.)

2020. szeptember 12-én

(szombaton) ünnepélyes eredményhirdetés keretében nyílik három hónapig látogatható időszaki kiállítás.

Minden díjazottnak szívből gratulálunk!