+36 70 378 4040 vke@vadaszatikultura.hu
VII. Festetics Trófeaszemle Keszthelyen és Kulturális Örökség Napjai Szegeden

A Vadászati Kulturális Egyesület tartalmas, mozgalmas hétvégét tudhat maga mögött.

2018. szeptember 15-én Keszthelyen zajlott a VII. Festetics Trófeaszemle és Vadászati Kultúra Napja rendezvény. Ez a jeles alkalom ad teret az Egyesület kitüntetéseinek adományozására, valamint a korábban kiírt képzőművészeti pályázat kiértékelését követően a díjazott alkotásokból összeálló kiállítás megnyitására és az elismerések átadására.


A hivatalos program előtt Lóki György, a VKE Solymász Rendje vezetőjének solymász bemutatóját élvezhették a jelenlévők. Az ünnepséget a Zala Vadászkürt Együttes köszöntője nyitotta, a narrátor szerepét örömünkre Somody Zsuzsanna, a Veszprém TV felelős szerkesztője vállalta. A köszöntő beszédet Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója, a Zala megyei Vadászszövetség elnöke mondta el. Ezt követően került sor a kitüntetések, díjak átadására.
A Festetics Kulturális Örökség díjat idén Zoltán Attila kapta, melyet a díj alapítója, Lakatos Ferenc, továbbá Pálinkás Róbert adott át a részére. A Szent István Egyetem Mezőgazdasági- és Környezettudományi Kara Hídvégi Béla világjáró vadászt a Kar Tiszteletbeli Tanácsadó kitüntető címben részesítette. A címet Professzor Dr. Heltai Miklós általános dékánhelyettes és Professzor Dr. Urbányi Béla, a Mezőgazdasági- és Környezettudományi Kar dékánja adták át. Ezek után a Vadászati Kulturális Egyesület kitüntetéseit Oláh Csaba, a VKE elnöke adta át.
Hubertus Kereszt Arany fokozatot vehetett át:
– Kiss Andrásné Szabó Márta, a VKE Alföldi Régió Elnöke
– Erdélyi Tamás, a szarvasbőgő mozgalom meghatározó alakja
– Professzor dr. Farkas Ádám szobrászművész
– Féner Tamás fotóművész.

A Hubertus Kereszt legmagasabb, gyémánt fokozatát Fluck Dénes, a „szalonkák tudósa”, a VKE Országos Szalonka Klub elnöke kapta. Az Arany Fácán Toll irodalmi nagydíjat Dr. Bán István részére adományozta a VKE, ez Arany Ecset Toll művészeti nagydíjat Kőhalmy Tamás festőművész kapta, az Arany Túzok Toll Életmű díjat a VKE 2018-ban Professzor emeritusz Dr. Sugár Lászlónak adományozta, aki a díjat személyesen csak egy későbbi időpontban tudja átvenni.
A kitüntetések átadását a képzőművészeti pályázat eredményhirdetése követte. A zsűri a következő képzőművészek alkotásait nyilvánította „Vadászati Kulturális Értékké”:
– Boros Andrea festőművész
– Keszthelyi Jenő intarziaművész
– Boros Zoltán festőművész
– Sándor Róbert festőművész
– Kőhalmy Tamás festőművész
– Molnár Antal festőművész
– Seres Erzsébet porcelán festőművész
– Szoboszlai Dávid szobrászművész
– Rékasi Csaba festőművész
A zsűri egyhangú döntése alapján 2018-ban a Balogh Péter művészeti díjat Boros Andrea festőművész kapta.

Ahogyan korábban már beszámoltunk róla, közel egy éves munkát követően az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére vette a magyar vadászati hagyományokat. A jegyzéken szereplők Szegeden, a Kulturális Örökség Napjain mutatkoztak be 2018. szeptember 14. és 16. között. Vasárnap tehát Szegedre indultunk, hogy a jegyzékben szereplő társaságok, egyesületek, baráti körök bemutatóját megtekintsük, megismerkedjünk az ott kiállítókkal, tapasztalatokat gyűjtsünk a jövőbeni munkánkhoz. Barátságosan, hatalmas gratulációkkal fogadtak bennünket. Reméljük, a képek visszaadnak valamennyit majd abból a felemelő érzésből, amit mi ott megtapasztalhattunk.

Dr. Sipos Istvánné Éva