+36 70 378 4040 vke@vadaszatikultura.hu

A Vadászati Kulturális Egyesület október 8-án a vadászati kultúra otthonában, Keszthelyen a Vadászati Múzeumban tartotta a Vadászati Kultúra Ünnepét című programját.
A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Semjén Zsolt miniszterelnök- helyettes úr, Nagy Bálint államtitkár úr, Manninger Jenő Keszthely város polgármestere, Pálinkás Róbert a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója, Tóth Csaba a Vadászati Múzeum vezetője és Oláh Csaba a VKE elnöke.
Semjén úr köszöntőjében kiemelte a vadászat fontosságát, vadászati kultúránk és hagyományaink megőrzésének szükségességét. Pálinkás Róbert úr a méltán híres kastély és vadászati múzeum lehetőségeiről beszélt, szerepükről a kultúra megőrzése és terjesztése érdekében. Oláh Csaba úr a VKE több évtizedes, a vadászati kultúra megőrzése és továbbadása érdekében tett munkájáról számolt be. A rendezvény egyben a VKE által meghirdetett idei Képzőművészeti pályázat kiállítás megnyitója is volt.
Itt került átadásra a vadászati kultúráért végzett kiemelkedő tevékenységért járó elismerések és kitüntetések átadása is.
Arany Fácán-Toll irodalmi nagydíjat a Dénes Natur Műhely Kiadó vezetői, Dénes Rita és Dénes Ágnes vehette át.
Az Arany Ecset-Toll művészeti nagydíjat Biczó Barnabás kapta.
Arany Túzok-Toll Életmű díjat idén a VKE Marghescu Tamásnak adományozta.
Hubertus-kereszt Arany fokozatát Békési Evelin vehette át, míg a Kiskunsági Vadászkürt Egyesület tagjai a Hubertus-kereszt Ezüst fokozatát kapták.
A Képzőművészeti pályázat zsűrije a 24 alkotó által beadott 50 alkotásból 39-et ítélt kiállításra alkalmasnak, és 26 alkotás elnyerte a rangos Vadászati Kulturális Érték címet is. Az idei évben a Balogh Péter Művészeti Nagydíjat Gyulai Gergely nyerte el páratlan szépségű ékszereivel. A kiállítás két hónapig látható a Vadászati Múzeum Széchenyi és Kittenberger termében.
A díjátadás után a közel száz résztvevő együtt nézte meg Szegedi László Társak vagyunk című filmjét, mely egy vadászról és kutyájáról szól. A film varázslatos hangulatban vetíti elénk a szerző kapcsolatát magyar vizsláival.
A szabad téren Lóki György tartott solymászbemutatót, míg a rendezvényt az általuk főzött bográcsos elfogyasztása és persze a rég látott barátok vidám beszélgetése zárta.