+36 70 378 4040 vke@vadaszatikultura.hu
Természetfotó kör

A Vadászati Kulturális Egyesület az idén is meghirdeti immár hagyományos nyílt fotópályázatát

„Vadászat fényképezőgéppel”

címmel.

A pályázat célja: a hazai és a Kárpát-medencében honos vadon élő állatok és vadászható vadfajok, valamint azok élőhelyeinek megismertetése, a vadászat hiteles bemutatása, hangulatának érzékeltetése, a természet apró történéseinek láttatása, a természetfotózás elismertetése és népszerűsítése, valamint a Természetfotó Kör tagságának esetleges bővítése. Várjuk azokat a fotókat is, melyek bemutatják, a vadász miként óvja a természetet, hogyan gondoskodik a vadról és azok élőhelyéről.

Beküldés módja, ideje: a témával kapcsolatos digitális felvételeket 2024. október 28-ig kell elektronikus formában, e-mailben (fájlküldő) eljuttatni a VKE központi elérhetőségére, vke@vadaszatikultura.hu

Egy pályázó maximum öt képet adhat be! A maximum négy felvételből álló fotósorozat egy képnek számít!

További elvárások:

  • Csak 2018. 01. 01. után bármilyen oldalméretű-arányos kép feltölthető, de törekedjen a pályázó a szabványos oldalméretek betartására 1:1, 1:1.5, 1:2, 1:3, 3:2, 4:3, 5:4. (A kiállítandó képek nagyítási méretei 50×70 cm vagy 40×60 cm, ezért kérjük, ezt vegyék figyelembe a képkivágások esetén),készült képek küldhetőek, illetve nevezhetőek a pályázatra, amennyiben a zsűri tudomást szerez arról, hogy 2018. 01. 01. előtt készült kép került nevezésre, úgy a pályázót megkeresi, a technikai szűrés ideje alatt lehetőséget biztosít a kérdéses kép cseréjére, amennyiben a pályázó nem elérhető, vagy nem válaszol a megkeresésre és nem történik meg a kérdéses kép cseréje, úgy a képet véglegesen törli a pályázatból,
  • A kép elnevezése a következő formátumban szerepeljen: a kép címe_VKE2024
  • A teljes pályázati anyag egyetlen e-mail-ben, nagyméretű fájlmegosztó segítségével érkezzen be!
  • A képek a zsűri elé csak a nevezési díj befizetése után kerülhetnek.
  • A képek etikai szempontból ne legyenek kifogásolhatóak (csak olyan képek nevezhetők, amelyek az élővilágban okozott károk nélkül készültek), nem készülhetnek olyan manipulációval, ami a valóságot meghamisítva mutatja be, nem sérthetnek közerkölcsöt és nem sérthetik az emberi méltósághoz kapcsolódó jogokat.
  • A kép feldolgozása során a korrekció a következő digitális módosításokból állhat: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet / telítettség (hue / saturation) és fényerő/kontraszt (brightness / contrast), árnyékok / csúcsfények (shadow / highlight)!
  • Képelemek eltávolítása vagy hozzáadása nem megengedett, viszont lehetőség van az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák eltávolítására: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por. Engedélyezett a kép megvágása, zavaró elemek levágása és a kép orientációjának megváltoztatása. Engedélyezett továbbá a felvételek fekete-fehérré alakítása, valamint az analóg felvételeknél a szkennelési/digitalizálási hibák (karcolás, porszem) eltávolítása.
  • Amennyiben a zsűri meggyőződik arról, hogy olyan kép került nevezésre, amely a fenti szabályok bármelyikét megszegi, az érintett képet törli, kizárja a pályázatból!
  • A beküldött alkotások optimális felbontása: 300 dpi, az elvárt formátum: .jpg, a minimális nagyság 3 MB.
  • A pályaművek mellé kísérőlevelet kell csatolni, amely tartalmazza a pályázó adatait (név, levelezési cím, e-mail cím, a telefonos elérhetőség), valamint a képek címét!

A szakmai zsűri által legkiválóbbaknak ítélt képek kétféle minősítést kapnak:

Kiállításra alkalmas és/vagy Vadászati Kulturális Érték.
A minősített képeket a keszthelyi Vadászati Múzeumban rendezett, decemberben nyíló, három hónapig látogatható időszaki kiállítás keretében tekintheti meg a nagyközönség. A bírálat eredményéről és az ünnepélyes megnyitó pontos időpontjáról a résztvevők külön értesítést kapnak.
A keszthelyi kiállítást követően a zsűrizett képek más helyszínen is bemutatásra kerülnek 2025-ben. A kiállított fotók megjelenési lehetőséget kapnak a Magyar Vadászlap Lencsevégen c. rovatában.

FIGYELEM!

Nevezési díj – a beküldött képek számától függetlenül – 6000 Ft/fő, a pályázati részvételi díjból a Vadászati Kulturális Egyesület tagjai kedvezményre jogosultak, így a tagok számára 3000 Ft, amely fedezi a fotók nagyítását, keretezését, valamint a kiállítással kapcsolatosan felmerülő egyéb technikai költségeket.
A nevezési díjat a jelentkezéssel egyidejűleg átutalással a VKE számlaszámára kell befizetni: MBH Bank 65100149-10004115.
A nevezéssel a pályázó elismeri, hogy rendelkezik a kép szerzői jogaival és a pályázat beküldésével hozzájárul ahhoz, hogy a VKE a képanyagot szabadon felhasználhassa, kiállításain és saját kiadványaiban szerepeltesse.