+36 70 378 4040 vke@vadaszatikultura.hu

Országos Szalonka Klub

A Vadászati Kulturális Egyesület megalakulása óta tömöríteni próbálja a hazai szalonkavadászokat, s fennállása óta igyekszik megismertetni az erdei szalonka életmódját, vonulását, táplálkozási szokásait. Ennek érdekében szakmai szimpóziumokat, konferenciákat szervez, részt vesz az országos monitoring program koordinálásában, valamint kapcsolatot tart a nemzetközi társszervezetekkel. A kezdeti időkben már a hazai adatok gyűjtésével és a külföldi új ismeretetek közreadásával támogatta a magyar vadászatot.

Jelentős változást hozott a hasonló szellemű külföldi szervezetekkel való kapcsolat felvétel, majd az általuk is gyűjtött adatok hazai meghonosítása (szárnyak és megfigyelések, gyűrűzés, vonulási adatok azonos módon való kiértékelése).

A klub tagsága minden évben értékes vonulási és észlelési adatokat szolgáltat az európai kutatók számára. Hosszú évek után eredményes lett az erdei szalonkák őszi és tavaszi gyűrűzésének programja, ma már megdupláztuk az elmúlt 50 évben gyűrűzött szalonkák számát, új visszafogási adatok bizonyítják milyen fontos vonulási terület hazánk. Ennek a munkának a csúcsa a rádióadós vonulás kutatás beindítása lesz, amit a Nyugat-magyarországi Egyetemmel és a Magyar Madártani Egyesülettel valamint francia szalonkázók támogatásával közösen végzünk. A vadászat hazai felfüggesztése után, a Szalonka Klub is részt vett a hazai monitoring kialakításában és ismereteivel támogatja a kiértékeléseket is.

A szalonka állomány további kutatása igen nagy lehetőségeket rejt a szalonkázók számára, hogy megsokszorozzák a fajról szerzett ismereteinket.

A Klub alapelve, sokat mozogni a területen és kíméletesen vadászni, megbízható adatok cseréjével tárni fel ennek a csodás vadnak a titokzatos életét és vonulását.

Minden igazi szalonka vadászt várjuk a klub tagjai sorában!

Hubertus kereszt

Hubertus kereszt

Avatási emléklap

Avatási emléklap

Pályázatok

vadászat fényképezőgéppel

Könyvajánló

Könyvajánló