+36 70 378 4040 vke@vadaszatikultura.hu
Agyaki Gábor

Agyaki Gábor

elnök

Mobil: +36 70 702 5007

Email: gabor.agyaki@gmail.com

Magyar Vadászkürt Egylet

A magyar vadászkürtösöket és vadászkürtös csapatokat egybefogó kürtegylet 2006. március 17-én alakult a Baranya megyei Kövestetőn.

Az egylet célja a vadászati kultúra ápolása, ezen belül vadászkürtös hagyományok terjesztése, hagyományainak felkutatása és annak megőrzése. Célja továbbá a natúr vadászkürt megismertetése, a hangszer zenei lehetőségeinek kiterjesztése. Ezen kívül egységes szakmai és etikai elvek szerint összefogni azokat a csapatokat, illetőleg magánszemélyeket, sport- és hivatásos vadászokat, akik elhivatottságot éreznek e nemes hagyomány megóvására és továbbadására. Fontos, hogy az egylet értékrendet, szervezeti és információs bázist biztosítson. Ennek érdekében oktatásokat, előadásokat, rendezvényeket szervez. Az érdeklődők az egyleten keresztül folyamatos tájékoztatást kaphatnak arról, hogy a vadászkürt kultúra területén kik, milyen kutatást és dokumentációs munkát végeznek, kik foglalkoznak tárgyi emlékek összegyűjtésével, könyvek, cikkek, tanulmányok bibliográfiájával.

A vadászkürt együttesek minősítése fontos célkitűzés, ezért az egylet úgynevezett szakmai napokat szervez, melyeken a nemzetközi kiírás szerint kategorizálják a csapatokat. A Baranya Vadászkürt Együttes segítségével az egylet elkészített és kiadott egy kottagyűjteményt, „Szóljon a vadászkürt” címmel, melyben a Magyarországon használatos általános kürtjelek találhatóak.

Az egylet reményei szerint a vadászkürt előbb vagy utóbb bekerül az Állami Vadászvizsga tananyagába és a felkészítő tanfolyamokon kötelező lesz elsajátítani a szignálokat.

Mérföldkőnek számít a Kircsi László által komponált első magyar, natúrkürtre íródott Hubertus mise, melyet 2006-ban, az országos vadásznapon mutattak be.

A VKE Magyar Vadászkürt Egylet immár évek óta megszervezi a Baranya megyei Martonfán az egyhetes, bentlakásos ifjúsági vadászkürtös táborát, amelyre általános- és középiskolai tanulók jelentkezhetnek.

Hubertus kereszt

Hubertus kereszt

Avatási emléklap

Avatási emléklap

Pályázatok

vadászat fényképezőgéppel

Könyvajánló

Könyvajánló