+36 70 378 4040 vke@vadaszatikultura.hu

A nagy sikerre való tekintettel idei évben is megrendezésre került, tisztelettel fejet hajtva Fekete István erdei és mezei állatait előtt az “Őz Egon és barátai vadásztábor”. A fő cél a Hajdú-Bihar Megyei vadászok gyermekei, unokái a „kis ifjú kisvadászok” megismertetése a környék (idén a Hajdúság, a Debreceni Erdőspuszta) természeti kincseivel, vadászati kultúrájával. A nyári tábor fő tevékenység a vadászati alapismeretek, a hagyományos vadászati módok és az alföldi őz vadászati élményének bemutatása.

Az ifjúságnak hitelesen sikerült átadnunk, hogy a természetben töltött idő érték, mindig változatos, kiszámíthatatlan, izgalmakat tartogató, nagy élmény! Alapelvként a természeti nevelést vettük, ahol minden élőlénynek szüksége van az élettelen közegre éppúgy, mint más élet feltételek meglétére vagy élőlény társaival való kapcsolatra. Az ember egy az élőlények sorában, ezért e tények rá is érvényesek. E rendszer szem előtt tartása az alapja a természet iránti alázatos tiszteletünknek, az „igaz vadászi” létnek. A természetben járás és a tudatos cselekedet felhívja figyelmünket az érzelmeinkre. A felelősség, szépség és harmónia, érzékenység és nyitottság, érzelmi telítettség, művészi átélés, nevelő szándék, természeti erkölcs, a mértékletesség, szelídség, türelem, jóság, a meghagyás, a megőrzés, a lehető legkisebb beavatkozás, és köszönet mind ott van velünk! A természeti nevelés fő pillére, hogy erősítse a gyermekekben a veleszületett spontán érdeklődést és kíváncsiságot, melyet a világ jelenségei iránt tanúsít, segítse fenntartani és bátorítani az érzést, hogy részeként is egyek vagyunk a világgal!

A tábor a Debrecenhez közeli Zrínyi Miklós Vadásztársaság területén került megrendezésre. A programokat külső szakemberek előadásaival, foglalkozásaival is színesítettük. Az ifjú vadászjelöltek nappali és éjszakai kalandokat éltek át a Debreceni Erdőspuszta vadregényes erdeiben. Az idei tábor helyszíne egy birtok volt, ahol a házias étkek mellett, a magas színvonalú és szeretetteljes vendéglátást élveztük, mindemellett betekintést nyertünk a természetközeli gazdálkodás rejtelmeibe. A helyszín a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága alá tartozik, ahol a gyerekekkel megismertettük a természetvédelem és a vadgazdálkodás szoros kapcsolatát. A közeli Nagycserei Kőrises Arborétum nyitott kapukkal várt minket. A táborlakó gyerekek hasznos információkat és élményeket szereztek az őzhívásról, a fácánnevelésről, és az agancsososok vadbiológiájáról. Ebben segítségünkre voltak a Zrínyi Miklós Vadásztársaság vadőrei: Molnár Károly és Tőkés László, akik az esti őzterítéket is bemutatták a finom slambuc készítése után.

Az őzbak ékességének preparálásban Juhász Sándor karcagi vadőr, a trófea és kutyabemutatóban Nagy Lajos fővadász volt a szakvezető, akik az őz biológiáját és az őzhívás rejtelmeit is ismertették. Külön köszönet az Országos Magyar Vadászkamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének, a Hajdú-Bihar Megyei Vadászszövetségnek, és a Vadászati Kulturális Egyesületnek a támogatásért, és a Diana Vadászhölgy Klub hajdúsági tagjainak, Marázi Évinek és Varga Editnek a szervezésért!
A programokat színesítette a Debreceni Lövészsuli, Cimre József által tartott lőfegyver bemutatóval, lövészettel és Vágvölgyi Bence, a Vadonvilág íjászprogramjával.
A szakmai előadások mellett, foglalkoztató füzetek tették színessé a tábort es az otthoni napokat, melyet köszönünk a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumnak, és a horgászelmélet megszerzését a Tisza-tavi Sporthorgász Szövetségnek! Külön köszönet Diószegi Fecának és Nick Attilának (Fishing&Hunting), akik a jókedv mellett személyes jelenlétükkel és felajánlásukkal emelték a tábor hangulatát!

Bízunk benne a vadászkalandok folytatódnak, és ősztől a szarvasbőgés és dámbarcogás rejtelmeibe is bevezethetjük a Hajdú-Bihar Megyei vadászok gyermekeit és az érdeklődő ifjúságot!
Úgy gondolom a jelenben zajló folyamatok pozitív irányú megváltoztatását csakis egy mélyreható szemléletváltástól várhatjuk. Igazi áttörést csakis a természet felé forduló, annak értékeit elismerő, törvényeinek magát alávető, új szemléletben felnövekvő generációtól várhatunk, mely túllép az anyagias szemléleten és gondol saját jövőjére!

Kellemes erdőjárást hangulatos vadászestéket kívánok, vadászbaráti üdvözlettel és tisztelettel:

Varga Edit
természetpedagógiai szakvezető, Diana Vadászhölgy A Természet Iskolája