+36 70 378 4040 vke@vadaszatikultura.hu

Nemzeti Vadászkürtös Verseny

2020. augusztus 22. szombat, 10 óra
Vackor vár Erdei Iskola

Versenykiírás :

A Nemzeti Vadászkürtös Verseny 1 kategóriában kerül megrendezésre:

A kategóriában csak vegyes B csapatok indulhatnak Fürst Pless és Parforce vadászkürtökkel, ventil használata tilos (kivéve B/Es váltó)

Előadandó darabok :

 1. Hajtás kezdete (Anblasen des Treibens) tempójelzés = 84 – Reinhold Stief kottája szerint KOTTA
 2. Őz a terítéken (Reh tot) tempójelzés = 9 – Reinhold Stief kottája szerint KOTTA
 3. Fácán a terítéken (Fasan tot) tempójelzés=112 – Reinhold Stief kottája szerint KOTTA
 4. Kötelező darab: Magyar Fanfár tempójelzés = 104 – Johann Hayden kottája szerint KOTTA1 KOTTA2
 5. Szabadon választható darab: a kürtöscsapat szabadon választott darabja, amelynek minimum 4 ütem hosszúnak és minimum 4 szólamúnak kell lennie

A Nemzeti Vadászkürtös verseny VERSENYSZABÁLYZATA:

 • Minden kürtöscsapat min. 6 fővel versenyezhet – ez alól a szabály alól írásban megindokolt kivételi kérelem benyújtása esetén a versenyigazgató Agyaki Gábor felmentheti a csapatot. E-mail cím: agyaki.gabor@gmail.com
 • A szignálokat, a kötelező és a szabadon választott darabokat a megadott sorrendben kell előadni. Kotta használata általánosságban nem lehetséges – mindenesetre a darabok hibátlan – kotta nélküli – előadását a zsűri maximális pontszámmal értékeli. Kottahasználat esetén darabonként és bírónként 5 pont kerül levonásra.
 • A csapatok fellépésének sorrendjét a versenyigazgatóság határozza meg a jelentkezési határidő lejárta után. A pontos kezdési időpontot a kürtmesterek még a verseny előtt időben megtudják. A zsűri lehetőség szerint engedélyezi a kért időpontot.
 • A verseny megzavarásának elkerülése érdekében a verseny helyszínén, annak közelében ill. a szabadban befújni szigorúan tilos. Befújásra és hangolásra a versenyhelyszín közelében egy épületben lesz lehetőség.
 • A versenyen felállás után befújásként minden vadászkürtös csapat – egyéni kürtös – előadhat egy darabot (max. 8 ütem), amely nincs benne a műsorában és a zsűri nem értékeli. Utóhangolás lehetséges és megengedett.
 • A versenyzők értékelését – jogi út kizárva – nemzetközi értékelőbírók végzik. A vadászkürtös-értékelőbírók minden csapat zenei teljesítményét és fellépését is értékelik. Az értékelés az Ausztriában jelenleg használt osztrák vadászkürtös versenybírói kritériumoknak megfelelően zajlik.
 • A pontozás a felállástól kezdődik és addig tart, míg a szereplők le nem vonulnak a színpadról. Az előadás tempóját a metronómhoz kell igazítani, miközben nagy hangsúlyt kell fektetni a gyors, flott előadásra.
 • Az eredmények kiértékelése során minden kategóriában – minden szignál ill. darab esetén –a legrosszabb és a legjobb pontérték automatikusan törlésre kerül.
 • A kürtöscsapatok minden rendes tagja vadászkürtösnek minősül.
 • A kürtöscsapatok egységes viseletben lépnek fel – zárt ruházat és amennyiben lehetséges egységes vadászkürtök (pl. ne keverjék a sima kürtöt – ventilkürtöt – zsebkürtöt stb.)
 • A kürtösmesterek minden olyan csapatban felléphetnek, amelyben igazoltan töltik be ezt a feladatot.
 • Minden versenyző állandó, aktív tagja kell legyen annak a kürtöscsapatnak, amelyben jelentkezett. A kürtösmester aláírásával felelősséget vállal a megadott adatok helyességéért, és esetleges ellenőrzés esetén bizonyítania is kell azok valóságalapját.
 • Minden kürtös csak a saját kürtöscsapatában léphet fel. A kürtösök csak abban a csapatban indulhatnak a versenyen, amelynek egyébként is tagjai.
 • Ventil használata tilos, kivéve a B/Es váltót a Parforce kürtök esetében.
 • Kottaállványok bármely formában való használata tilos.
 • A kürtmester a csapatban áll és nem előtte, a dirigálás nem megengedett.
 • Minden előadandó darabot 4 szólamban kell elfújni, ami azt jelenti, hogy minimum két Parforce kürtre van szükség.

JELENTKEZÉS

A csapatok jelentkezését legkésőbb 2020. május 31-ig várjuk. A kitöltött jelentkezési lapot postán kérjük megküldeni a Kiskunsági Vadászkürt Egyesület részére.

Cím: 6086 Szalkszentmárton, Fő út 37.
Információ: Héjja Krisztián
tel: +36 30 222 99 34
email cím: kiskunsagivadaszkurtegyesulet@gmail.com

A jelentkezési lap a VKE honlapjáról, facebook oldaláról, valamint a Kiskunsági Vadászkürt Egyesület facebook oldaláról tölthető le:
https://www.facebook.com/kiskunsagivke/
facebook: VKE Magyar Vadászkürt Egylet

A szabadon választott darabok partitúráit 6 példányban kérjük mellékleni a beküldött jelentkezési lapokhoz (minden szólamnak szerepelnie kell – ami nem szerepel, azt nem lehet értékelni!)

Nevezési díj

A csapatonkénti nevezési díj 20.000 Ft. A nevezési díjat a jelentkezési lap elküldésekor kell átutalni a

Kiskunsági Vadászkürt Egyesület TakarékBank banknál vezetett bankszámlájára:

52800045-14004911

A jelentkezések csak a nevezési díj beérkezésével együtt érvényesek. A nevezési díjat semmilyen okból nem tudjuk visszatéríteni.

Általános tudnivalók a Nemzeti Vadászkürtös Verseny indulóinak:

 1. Jelenléti kötelezettség: A jelentkezett kürtöscsapatoknak legkésőbb egy órával a tervezett fellépésük előtt meg kell jelenniük a verseny helyszínén ill. jelentkezniük kell a versenyirodán, hogy igazolják fellépési szándékukat.
 2. Értékelés: a pontozás a felállástól kezdődik és addig tart, míg a szereplők le nem vonulnak a színpadról.
 3. Pontozás: az 5 darab megfelelő előadásáért maximálisan 900 pont adható. Bronz teljesítményjelvény 639 pontig, ezüst 640-től 769 pontig arany pedig 770-től 900 pontig jár.
 4. Teljesítményjelvény: Minden egyes résztvevő bronz, ezüst vagy arany teljesítményjelvényt kap.
 5. Oklevél: A versenyen való részvétel igazolásaként, az elért pontszámról és helyezésről minden csapat oklevelet kap. Az oklevelet az értékeléssel együtt mindenki megkapja a díjátadón, lehetőség szerint azonban már a verseny végén.
 6. Minden díjkategória első helyezettjét arra kérjük, hogy az ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadó alakalmából adják elő a szabadon választott darabot.
 7. A jelentkezési lap elküldésével és a versenyen való részvétellel minden résztvevő aláveti magát a versenykiírásban foglalt versenyszabályoknak. A verseny szabályainak megsértése azonnali kizárást von maga után. Óvás esetén a versenyvezetőség és a versenybíróság azonnali hatállyal döntést hoz, amely döntés végleges. Kizárás esetén a csapat nem érhet el helyezést, és nem tarthat igényt az esetleges díjakra sem. A nevezési díj semmiképpen sem kerül visszafizetésre.

Már most örülök a kecskeméti találkozónak a Nemzeti Vadászkürtös Verseny alkalmából, kívánok mindenkinek jó felkészülést és sikeres versenyzést!

Nagy örömmel nézek a közös munka és a közös zenélés, vadászkürtölés elébe,
szívélyes üdvözlettel és vadászüdvözlettel,
„Szóljon a vadászkürt“

Kecskemét, 2020 február 02.

Információ: Héjja Krisztián, tel: +36 30 222 99 34