+36 70 378 4040 vke@vadaszatikultura.hu

A Vadászati Kulturális Egyesület a 29. FeHoVa kiállítás szombati napján a korábbi években már megszokott módon birtokba vette a Vadász Színpadot.

Bán Beatrix tudósítása

A programok sorát a Vadászkürtös Fesztivál nyitotta, amelyen 6 hazai kürtegyüttes (a Baranya, a Balaton, a Pipacs, a Kiskunsági, a Vérteserdő, valamint a Vadászkamara
Kürtegyüttes) szólaltatta meg a különböző típusú vadászkürtöket, és mutatta be a vadászati kulturális értékeink meghatározó részét képező vadászkürtös hagyományokat. A fesztivál végén a közel 60 vadászkürtös közösen szólaltatta meg a Vadászat vége és a Hallali kürtszignálokat, Tápai Balázs, a VKE Magyar Vadászkürt Egylet művészeti vezetője vezénylésével.
Az együtteseket az utánpótlás korosztály követte. Immáron kilencedik alkalommal került megrendezésre az Ifjúsági Vadászkürtös Szóló Verseny, melyen két korosztályban mérhették össze tudásukat a fiatalok. Gyermek kategóriában Schmidt Péter Benedek diadalmaskodott maximális pontszámmal, második helyen Fuchs Fanni, harmadik helyen pedig Óvári Marcell végzett. Ifjúsági kategóriában a baranyai Csikós Anett győzött, akit Ocskai Roland és Papp Lili követett a dobogón. A produkciókat Nagy Csaba, Tápai Balázs, Gáspár Géza, Orosz János és Török Dániel értékelte, a versenyt a tőle megszokott, humorral fűszerezett stílusban Agyaki Gábor, a VKE Magyar Vadászkürt Egylet örökös tiszteletbeli elnöke vezette.
Kora délután a szarvasbőgés utánzásának legtehetségesebb hazai képviselői foglalták el a Vadász Színpadot. A nézőtér zsúfolásig megtelt, így a legóvatosabb becslések szerint is közel ezer néző előtt mérte össze tudását a 9 versenyzőből álló mezőny. A XI. FeHoVa Kupa Szarvasbőgő Bajnokság színvonalát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a versenyzők között többen is egyéni- és többszörös csapat Európa-bajnoki címmel büszkélkedhetnek. Nehéz dolga volt a Dr. Bleier Norbert, Kammermann Péter, Agyaki Gábor, Simon Tamás és Ruppert József összeállítású zsűrinek, végül szoros küzdelemben Czakó Attila diadalmaskodott, második helyen 2019. egyéni Európa-bajnoka, Búr Zoltán végzett, a dobogó harmadik fokára pedig Kasper Áron állhatott. A versenyt Stohl András színművész vezette.
Mindemellett igazi szenzációval is készültünk a kiállításra. Hosszas előkészítés után a 29. FeHoVa idején jelent meg a Vadászati Kulturális Egyesület kiadásában Zilai János Az én utánkereséseim című könyve, amely a hazai vérebes mozgalom emblematikus alakjának tanulságos történeteit gyűjti össze. A fejezetek egy része a János által szorgalmasan vezetett vérebes naplókból született, másik része azonban hosszú ideig kockás lapokon pihent arra várva, hogy Dorka lánya a megörökölt munkát befejezze.

Fotók: Polster Gabriella