Könyvajánló

081017_vadasz

Van szerencsém személyesen is ismerni Dr. Elek Balázst, első könyve úgy öt éve került a kezembe egy jogi könyvbemutatón,  "A vadászszenvedély bűncselekményei" Vadászbalesetek, vadorzás, vadvédelem. Ehhez hasonló kiadvány az elmúlt évtizedek során nem jelent meg. A szerző nem csupán sportvadász – vadászősök leszármazottja -, hanem egyúttal a Debreceni Ítélőtábla gyakorló büntetőbírája is, aki e könyvben nem csupán jogászok számára gyűjtötte össze közérthető stílusban mindazon jogi előírásokat, amelyek a vadászat gyakorlása során büntetőjogi következményt vonhatnak maguk után. A kötetben a szerző a vadorzókkal kapcsolatos magatartástól kezdődően, a vadászbalesetek értékelésén keresztül, a kóbor állatok elpusztításáig bezárólag szinte minden olyan eseményt feldolgoz, amelyekkel a gyakorlatban mind a hivatásos, mind a sportvadászok kapcsolatba kerülhetnek.

818899_5

Nem is olyan rég, az egyik könyváruház polcán fedeztem fel egy ismerős nevet, akinek már olvastam egy hiánypótló kötetét. Dr. Elek Balázs ismét egy ilyen könyvvel lepte meg a vadászolvasó tábort, most Zsoldos Barnabás társszerzővel hoztak össze egy remek ismeret anyagot.

A Tisztelt olvasó egy olyan könyvet tarthat a kezében, amely átfogó képet rajzol a magyarság vadászati történelméből, a vadászati eszközök, fegyverek, kultúra fejlődéséről úgy, hogy ugyan évszázadokat ölel fel és tudományos igényességgel valós képet ad vadász múltunkról-jelenünkről, mégis olvasmányossá és élvezetessé teszi a szellős, képanyaggal bőven illusztrált szerkesztés. A könyv további részében a vadászható és védett vadfajaink, nagyvadtrófeák - hírünk, helyünk a világranglistán -, vadászkultúra és hagyomány, etika is bemutatásra kerül. Szó esik az erdészről, vadászról mint a természetvédelem megteremtőjéről és nélkülözhetetlen részeséről. Mert mi is a vadászat? "Nem az ölési, a pusztítási vágy kiélése, hanem az ember és a természet kapcsolata, szeretete a lényege!" Vadászat nélkül - ha már az ember a fejlődése során megváltoztatta a tökéletesre teremtődött természetet - ma nem lenne hazánkban vadállomány.

_________________________________________________________________________________________

Ajánlanék még egy könyvet, Pókhálók címmel, ami ha jól tudom már a harmadik az író tollából, de valamiért kicsit közelebb áll a szívemhez, mint a másik kettő. Török András Mátyást nem vadász-íróként ismertem meg -még előbb-, egy hajtóvadászaton együtt voltunk hajtók, természetesen Szutyi kutyával az oldalunkon, aki elválaszthatatlan társ volt. Andrást akkor még inkább festészetéről ismerték. Már akkoriban sok vadász szoba falát díszítette egy egy akvarellje, tollrajza. Könyvei olvasmányosak, az igazi vadászember teljesen átérzi a történeteket. Olvasás közben az ember érzi ahogy a szél fúj, recsegnek az ágak, halkan zizeg az avar a cserkelő lába alatt. Egyszóval, ott megyek mellette a vadászatokon, az úton. Milyen különös, mikor elragadják az emlékek a gondolatainkat... Inkább ajánlanám az összes könyvét, aki szereti a vadászias könnyed elbeszéléseket, nem fog csalódni.

2000001007630682926_4607571_2 

Vadászati Kulturális Egyesület - Minden jog fenntartva.