Vadászati Kultúra Napja | Vadászati Kulturális EgyesületVadászati Kultúra Napja

Vadászok – ünneplőben

 

Kis túlzással azt mondhatnánk, hogy május 22-23-án, egy egész hétvégére a Fejér megyei Nádasdladány lett a hazai Nimródok és Dianák fővárosa, hiszen szombaton a szinte napra pontosan 130 esztendeje (egészen pontosan 1881. május 24-én) megalakult Országos Magyar Vadászati Védegylet „születésnapját” ünnepelték a meghívottak, vasárnap pedig kicsiknek és nagyoknak, vadászoknak és laikusoknak, hölgyeknek és uraknak egyaránt kitárta a kapuit a patinás, gótikus jellegű műemléképület, valamint annak parkja, hogy helyt adjon a Vadászati Kulturális Egyesület, illetőleg az OMVK Fejér megyei Területi Szervezete által közösen rendezett vadászünnepnek.

Az első napon igencsak illusztris vendégek érkeztek az OMVV egykori elnökének, gróf Nádasdy Ferencnek a kastélyába, hogy leróják tiszteletüket, s egyúttal közösen emlékezzenek a vadászati érdekképviseleti szövetség elmúlt évtizedeire. A szakma képviselőin túlmenően a vadászati szervezetek elöljáróságai és a hazai vadászati közélet legnagyobbjai egyaránt megjelentek az eseményen, amely a Vadászkamara Kürt Együttes szignáljaival kezdődött, majd Balázsovits Lajos színművész szavalatával folytatódott, aki Barassó Péter egyik vadászversét mondta el.

Ünnepi köszöntőjében dr. Semjén Zsolt elnök – az OMVV történetének ismertetését követően – a magyar vadászat-vadgazdálkodás presztízsének visszaállításáról és a vadászat társadalmi elfogadottságának javításának fontosságáról szólt. Az elkövetkezendő időszak tennivalói közül kiemelte a szakmai alapokon nyugvó nemzeti vadgazdálkodási program kidolgozását, illetőleg egy átfogó jogszabály módosítását, amely egyúttal kijelölhetné az ágazat fejlődésének helyes irányát is. Dr. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára beszédében megígérte a szaktárca támogatását, valamint elismerően szólt a magyar vadgazdálkodás eddigi eredményeiről. A díszvendég, a francia Gilbert de Turkheim, a FACE (Európai Vadászszövetségek Szövetsége) elnöke ugyancsak a magyar vadászati kultúrát méltatta, majd gratulált az OMVV 130 éves tevékenységéhez, amely az európai vadászati szervezetek egyik alappillérének tekinthető.

A rendezvény záróakkordjaként egy ünnepélyes – és remélhetőleg komoly eredményeket hozó – aktusra is sor került: aláírták a Nemzeti Vadászat Kerekasztal alapító okiratát. A dokumentumot Dr. Semjén Zsolt, az OMVV elnöke, Feiszt Ottó, az OMVK elnöke, Simkó Gyula, az SCI Közép-magyarországi Szervezetének elnöke, valamint Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke látta el kézjegyével. A Kerekasztal lényege a fenntartható vadgazdálkodás elősegítésére és a vadászati kultúra fejlesztésére irányuló munka összehangolása, egy párbeszéden alapuló szakmai konszenzus kialakítása, illetőleg a közös kommunikációs stratégia kiépítése.

Másnap, május 22-én már kora reggel hangos, ám annál vidámabb vadászok fogtak neki annak, hogy saját specialitásaikat, a vadhúsból készült ételkülönlegességek széles repertoárját készítsék el a Vadétkek Országos Főzőversenyére. Később vadászkürtösök foglalták el a helyüket a kastély főhomlokzati teraszán, hogy a hangulathoz és a hely szelleméhez méltó zenei köszöntőben részesítsék a szép számban érkező vendégeket.

A megnyitóünnepség az őszinte vadászirigység összes megnyilvánulását „learató” őzbak terítékre helyezésével kezdődött. Az agancsa alapján meglehetősen korosra taksált, saroglyán fekvő, utolsó falattal ellátott és sebtörettel takart agancsost a Diana Vadászhölgy Klub tagjai, a Vadász Borrend elöljáróságai, illetőleg solymászok, íjászok, valamint vadászkutyások kísérték az alkalmi színpadnál előkészített lombágyhoz.

Ezt követően ünnepélyes körülmények között megérkezett a VKE által alapított Magyar Vadászok Zászlója, s kisvártatva felkerült rá a Vadászati Kulturális Egyesület fennállásának húszéves évfordulója alkalmából hímzett emlékszalag is.

Oláh Csaba, az egyesület elnöke, Fűrész Attila, a Fejér megyei vadászkamara elnöke, valamint Varga Tünde, Nádasdladány polgármestere köszöntőjében egyaránt nagy jelentőségűnek nevezte ezt a vadászünnepet, s reményét fejezte ki, hogy a vadászat az ehhez hasonló programokon keresztül sokkal közelebb kerül az átlagpolgárokhoz, akik kevésbé elutasító módon fognak a vadászattal kapcsolatban megnyilvánulni. Természetesen mindhárom „szónok” hangsúlyozta a húszesztendős VKE vadászati kultúra terjesztése érdekében kifejtett tevékenységének jelentőségét és további kitartó munkát kívánt az alapszabályban rögzített célkitűzések sikeres eléréséhez.

A megnyitóbeszédek után került sor a kitüntetések, elismerések átadására és az újdonsült vadászok fogadalomtételére, majd a vadászati rendezvényeken mára szerencsére megszokottá vált Szent Hubertus mise következett. A szertartást Kálinger Roland százados – „civilben” gyakorló vadász – római katolikus tábori lelkész celebrálta. A Baranya Vadászkürt Együttes közreműködésével zajló liturgia lélekemelő pillanatai után a vadászkutyák vették birtokba az árusok sátraival övezett bemutatóteret. Közben elkezdődött a napjainkban egyre fontosabb vadászati kulturális jelentőséggel bíró eseménye, a VIII. Bársony István Országos Ifjúsági Prózamondó Verseny. A fiatalok illusztris környezetben, a kastélyban, az Ősök termében adták elő a klasszikus magyar vadászírók novelláinak egy-egy részletét.

Délben színpadra lépett Szeredy Krisztina énekművész, aki kedvenc magyar nótáiból nyújtott át egy csokorra valót. Ebéd után Kisteleki Gergely solymászbemutatójának tapsolhattak a látogatók, akik a kánikulával, az árnyékmentességgel, valamint a büfé előtt kígyózó végeláthatatlanul hosszú sorban állás viszontagságaival dacolva hősiesen kitartottak. Persze, a rengeteg látnivaló és program gondoskodott arról, hogy senki ne a körülményekből adódó apróbb kellemetlenségekkel foglalkozzon, hanem nézelődjön, hallgatózzon, és ámuljon-bámuljon. S mindezt egy csodálatos környezetben, a felújított kastély parkjában…

A VKE Magyar Vadászkürt Egylet tagjai ugyancsak tömött széksorok előtt szólaltatták meg a hangszereiket, s Ambrózy Árpád vadászíjász bemutatójának idejére szintén ki lehetett tenni a nézőtérre a „megtelt” táblát.

Idén első alkalommal rendezte a Vadászati Kulturális Egyesület az Országos Szarvasbőgő Bajnokságot. Minden kezdet nehéz – tartja a mondás, és ez igaz volt az „emberbikák” vetélkedőjének előkészítésére is. Meghívásos verseny lévén kissé foghíjas, ám igen előkelő mezőny, na és igazán szakavatott tagokból (Feiszt Ottó, Zilai János, Gróf András, Agyaki Gábor, Takáts Péter) álló zsűri sorakozott fel a színpad mellett, amikor a műsorvezető, Erdélyi Tamás „visszavonult örökös szarvasbőgő bajnok” név szerint bemutatta a főszereplőket.

És akinek még ez sem lett volna elég – az életkorától, érdeklődésétől és vérmérsékletétől függően – szabadon válogathatott az egész napos programok közül. A gyerekeket a Diana Vadászhölgy Klub tagjai várták kézműves foglalkozással, kosárfonással és arcfestéssel. Érdemes volt megtekinteni a kiállításokat is. A parkban trófea-bemutatót, a kastély fogadófolyosóján vadászfestmény-galériát, míg az emeleti kerengőben a VKE gyermekrajz pályázatára érkezett munkákat láthatta nagyérdemű.

Ugyancsak a kastély előtti parkban állították fel a sátraikat a Gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettel kitüntetett vadászatra jogosultak, akik magas színvonalú vadgazdálkodásuk eredményeképpen kapták meg ezt a nívós kitüntetést. A vadászterületen folyó hozzáértő munkájuk ékes bizonyítékaként trófeákat, fényképeket hoztak magukkal.

A vadászünnep utolsó felvonásaként – az eredményhirdetések feszült pillanatait feloldva – a Sárrét Együttes néptánc-produkciója ragadtatta hangos tetszésnyilvánításra a látogatókat.

Ezután lassacskán csappanni kezdett a tömeg, szűnni a forgatag, és a távozók egy kellemes, színvonalas vadászünnep emlékeivel a szívükben tértek haza.

(Magasles 2011/július)


Vadászati Kulturális Egyesület - Minden jog fenntartva.