20 éves a VKE | Vadászati Kulturális Egyesület20 éves a VKE

 20 éves a VKE

 

A hazai vadászati közélet egyik meghatározó szervezete, a Vadászati Kulturális Egyesület 1991-es megalakulása óta – a világon azóta is egyedülálló módon – azért küzd, hogy a vadászatot kulturális örökségként elfogadtassa, és elismertesse a közvéleménnyel, hogy a vadászat az emberi kultúra alapköve, vagy ha úgy tetszik: a kultúra forrása.Ennek érdekében az egyesület fogja össze és mecénásként támogatja azokat a képzőművészeket, fotósokat, irodalmárokat, előadó művészeket, oktatókat és vadászokat, egyszóval mindazokat, akik a magyar vadászati kultúra iránt érdeklődnek, és hajlandóak is tenni valamit a vadászati kultúra, etika ápolása és fejlesztése érdekében.

A VKE nevéhez fűződik az Országos Vadásznap rendezvény-sorozatának elindítása és a Magyar Vadászok Zászlójának felszentelése. Az egyesület alapította és adja át a vadászati-természeti témákban alkotók rangos elismeréseit, az életműért járó Arany Túzok, a kimagasló képzőművészetért adományozott Arany Ecset és a vadászirodalmi tevékenységet folytató íróknak ítélt Arany Fácán Toll-díj kitüntetéseket. 1993-ban az Országos Magyar Vadászkamarával együttműködve „Hubertus Kereszt” elnevezéssel vadászati kitüntetést is alapított, melyet azok a vadászok kaphatnak meg, akik a kultúra ápolásában és fejlesztésében érdemeket szereztek, etikus vadászati, példamutató vadgazdálkodási tevékenységet folytatnak, életútjukkal, munkásságukkal környezetük elismerését érdemelték ki.

Az Egyesület rendezi az Országos Vadászati Kulturális Konferenciákat, és ugyancsak ennek a szervezetnek a nevéhez fűződik a szalonkakonferencia megszervezése, valamint jó néhány vadászkürtös- és a vadászgasztronómiai fesztivál lebonyolítása. A VKE közreműködött a „Vadászok Bora” borversenyének, a rendellenes trófeák és a rókakoponyák kiállításának, valamint számtalan vadászati kulturális rendezvénynek az előkészítésében.

Az egyesület fejlődésének alapját a különböző tagszervezetek képezik, úgymint az Irodalmi és Képzőművész Kör, a nyári természetismereti táborokat szervező Ifjúsági Tagozat, az Országos Szalonka Klub, az egész hazai vadászatnak új arculatot adó Diana Vadászhölgy Klub, valamint a vadászkürtös mozgalmat irányító és összefogó Vadászkürt Egylet.

2008-tól céljainak még hatékonyabb megvalósításáért közhasznúvá vált az egyesület, így még inkább képessé vált tagjainak érdekvédelmére, céljainak megvalósítására.

Az egyesület munkájáról, tevékenységéről és céljairól a www.vadaszatikultura.hu honlapon lehet tájékozódni.

 

(Nimród Vadászújság 2011/július)


Vadászati Kulturális Egyesület - Minden jog fenntartva.