VI. ORSZÁGOS VADGASZTRONÓMIAI FESZTIVÁL | Vadászati Kulturális Egyesület


2012. 07. 10.

VI. ORSZÁGOS VADGASZTRONÓMIAI FESZTIVÁL

VI. ORSZÁGOS VADGASZTRONÓMIAI FESZTIVÁL

RÉSZLETES PROGRAMLEÍRÁS

2012. augusztus 31- szeptember 01.

Helyszín: Soponya, Sárvíz-völgye Erdészeti-, Vadászati-, és Ökoturisztikai Központ

A program fővédnöke: Dr. Semjén Zsolt miniszter-elnök helyettes úr. Védnökök:

 •  Dr. Nyerges Attila - a VADEX Mezőföldi Zrt. felügyelő bizottságának elnöke / „Vadételek Asztala” Vadgasztronómiai Nemzetközi Szakácstalálkozó
 • Fűrész Attila - az Országos Magyar Vadászkamara Fejér Megyei Területei Szervezete elnöke/ Fejér Megyei Vadásznap
 • Dr. Paróczai Csaba – a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója/ Nemzetközi CACT Field Trial kontinentális és angol vizslafajták számára
 • Dr. Seregi János MFB Zrt ügyvezető Igazgatója / MFB Kupa-Vadex Nagydíj Korongvadász, Lövészverseny
 • Pechtol János az Országos vadász kamara főtitkára / Fácános Nagydíj Lövészverseny
 • Vadgasztronómiai Workshop

Megnyitót mond: Dr. Harrach Péter, a KDNP Parlamenti frakcióvezetője és a KDNP alelnöke Rendező: VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. Társrendezők: OMVK Fejér Megyei Szervezete, Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, Magyar Pointer Club 2012. augusztus 31. péntek

08.00 MFB Kupa – Vadex Nagydíj Korongvadász Lövészverseny Az állami erdőgazdaságok között meghirdetett korongvadászlövészverseny a 2012. évi országos bajnokság hetedik versenye. A vadászati kultúra, a hagyományok őrzése, a vadászok közötti szakmai, sport és baráti kapcsolatok ápolása, a versenyezési lehetőség biztosítása mind-mind olyan cél, melyek az erdész- vadász hivatással együtt élő, létező fogalmak. A verseny kiírás szerint az erdőgazdaságok, magánerdő-tulajdonosok, erdészeti oktatási, tudományos és szakigazgatási intézmények aktív és nyugdíjas dolgozói, tanulói és belőlük alakult 4 fős csapatai nevezhetnek. A verseny 6 pályán, 100 korongra zajlik.

09.00 Nemzetközi CACT FieldTrial (mezei verseny) kontinentális és angol vizslafajták számára I. nap a Sárvíz- Völgye Tájvédelmi Körzetben A vadászati kultúra szerves részét képezi a vadászatok során szinte mindig jelen lévő, a vadászt a hajtásban, az elejtett vad az elejtett vad felkutatását szolgáló vadászkutya. A vadászkutyák teljesítményét nem csak a vadászat során, hanem a különböző bemutatókon, valamint versenyeken is összemérik. A fieldtrial egy 250 éve létező vadászkutyás versenyforma, amelynek feladata az angol vizsla állomány munkán alapuló tenyészértékének vizsgálata, az elit tenyészállomány kiválasztása. Ez az a versenyforma, amely kialakította és megtartotta napjainkig az angol vizslák (pointerek, szetterek) külső megjelenését, karakterét, temperamentumát, és egészségét. Ezeket a fajtákat a nagykiterjedésű, alacsony takarású, többé-kevésbé sík területek szárnyas vad vadászatára tenyésztették ki, ahol a legfontosabb munkatulajdonságok a gyorsaság, a kitartás, a lehető leghatékonyabb keresési stílus, az óriási vad iránti érdeklődés, kiváló orr, nagyon fix, figuratív vadmegállás, önálló, de a vezetővel mindig kapcsolatot tartó munkavégzés. Bár a mezei versenyt elsősorban angol vizslafajták részére alakították ki, több évtizede hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kontinentális vizslák (magyar vizsla, német vizsla, olasz vizsla) tulajdonosainak körében is. Jó példa erre a Magyar Vizsla Klubok FieldTrial Európa Kupája, melynek 2001. évi győztese a VADEX Zrt. által támogatott magyar csapat volt. A versenyre kijelölt terület ideális a munkaverseny céljára. Pusztarét/Soponya

10.00 -14.00 Vadgasztronómiai Workshop A Vadgasztronómiai Fesztivál első napján kerül megrendezésre egy meghívásos előadás sorozat, amely a vadhús útját – a vad elejtéstől, az elkészítésén keresztül mutatja be annak a tálalásáig bezárólag. A 10 órától kezdődő workshop egyben kiállítás is, melyre számos kiállító kap meghívást. A workshop-on több témában zajlanak a megbeszélések, folynak a bemutatók. A magyar vadhús-élelmiszergyártók, vadfeldolgozó üzemek, a magyar vadhús értékesítési lehetőségeiben vezető szerepet betöltő kereskedelmi szakemberek, felhasználók, mesterszakácsok, gourmetek, sommelierek, étterem tulajdonosok közül kerülnek ki az előadók és a látogatók. 2012. szeptember 1. szombat

08.00 „Vadételek Asztala” Nemzetközi Vadgasztronómiai Szakácstalálkozó kezdete, hússorsolás az Ökoturisztikai Központban Résztvevők érkezése, fogadása, regisztráció A fesztivál gerincét adó gasztronómiai program, melynek során egyrészt a kisorsolt különböző nagyvadak konyhakész húsát tartalmazó egységcsomagokból kell a főzőcsapatoknak zsűri előtt megmérettetésre kerülő ételeket prezentálniuk, másrészt a nagyközönség részére egy látványos óriásbográcsban szakképzett szakácsok is vadpörköltet főznek. A központi füves területen körben elhelyezett mintegy 70 főzősátorból terjedő illatok, a kellékek, a főzésben segédkező mintegy 4-500 lelkes és vidám „gourmand” adja meg a fesztivál igazi hangulatát. A kreatív vadgasztronómiai szakácsverseny nem csak a résztvevő csapatok számára nyújt kiemelkedő kulináris élményt, hanem a rendezvényre látogató nagyközönségnek is. Az „Erdei Ételek Mestere” címért rendezett megmérettetés fő irányvonala a bográcsban készülő vadételek köré szerveződik. A versenyen induló 5 fős szakács csapatok feladata, hogy a helyszínen sorsolással kapott ismeretlen fajtájú ( vaddisznó, muflon, őz, szarvas) vadhúsból készítsenek el bográcsban egy általuk tetszőlegesen kreált fogást és ezeket ismertessék meg a szakma jeles képviselői mellett a közönséggel is. A verseny szakmai értékelését a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségből delegált elnökségi tagok végzik.

08.00 FÁCÁNOS KUPA korongvadász lövészverseny a sportlőtéren. A program díszvendége Igaly Diána, magyar sportlövő, skeetlövésben olimpiai bajnok és olimpiai bronzérmes!

08.30 Nemzetközi CACT FieldTrial (mezei verseny) kontinentális és angol vizslafajták számára

II. nap az Ökoturisztikai Központban a horgásztavaknál

09.00-09.45 Térzene: Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar felvonulása. Hagyományosan a Magyar honvédségi, egyenruhás fúvósok indítják a zenei programot.

09.45-10.00 Majorette bemutató a nagyszínpadnál A magyar népviseletbe öltözött hölgyek fantasztikus programjukkal vonzzák a nagyszínpad környékére, a Fesztiválra és a megnyitóra érkező látogatókat.

10.00 A Fesztivál és a Fejér Megyei Vadásznap ünnepélyes megnyitója Megnyitás: Dr Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője és alelnöke Köszöntés: Kisteleki Péter a VADEX Mezőföldi Zrt. vezérigazgatója Üdvözlés: Fűrész Attila az OMVK Fejér Megyei Területi Szervezete Elnöke Az Országos Magyar Vadászkamara területi szervezete, mint társszervező csatlakozott a fesztiválhoz, klasszikus vadásznapi rendezvényekkel. A közös programmal még szélesebb körben ismertethetők, népszerűsíthetők meg a fesztivál eredeti céljai.

10.30-11.00 Hubertus Mise A vadászati kultúra szerves része a Hubertus Mise. A vadászkamara rendezésében történik meg a terítékre hozott vad tiszteletére celebrált ünnepélyes vadászmise. Az eseményt a Kamarai Kürt együttes műsora színesíti.

11.00-12.00 Kitüntetések átadása A helyi vadászkamara és testvérszervezete a vadászszövetség díjainak átadása.

12.00-13.00 ALBA REGIA Táncegyüttes műsora Az együttest 1949-ben alapították, s azóta számtalan eredmény, kitüntetés tanúsítja kiváló munkájukat. Valamennyi magyar néptáncfesztiválon számos elismerést és díjat nyertek el egyéni-, kamara- és együttesi kategóriában a népzene és különböző koreográfiák bemutatásával. A magyarországi néptáncegyüttesek minősítő rendszerében a legmagasabb kategóriába tartoznak. Műsorunkban szinte az egész magyar nyelvterület táncai, dalai bemutatásra kerülnek. Európa valamennyi országában, továbbá ÉszakAfrikában, Kanadában, Kínában, Indiában is igen nagy sikert arattak műsorukkal. Színes népviseleteikkel és a színpadon bemutatott táncaikkal kivívták a nézők és a szakemberek őszinte elismerését szerte a világon. A csoport már rendszeres szereplője a fesztiválnak, a bemutató- juk egyben a rendezvény kiemelt kulturális attrakciója.

13.00-13.45 Hagyományőrző Solymász bemutató A vadásztati kultúra nagy hangsúlyt helyez a hagyományok őrzésére, a hagyományos vadászati módok művelésére, ápolására, a mai nemzedékek részére történő bemutatására. Az ökoturizmushoz, a Sárvízvölgye élővilágához szervesen kapcsolódó, látványos programelem bepillantást enged a ragadozó madarak életmódjába, kivételes repülési képességeik, vadászati módjaik bemutatásával.

14.00-15.00 STIHL-Timbersport show A Stihl-Timbersporst Series a favágás témakörében rendezett nemzetközi versenysorozat. A verseny hagyományai Észak-Amerikába nyúlnak vissza, ahol az erdei munkások a szakmájuk legjobbjának kiválasztásához helyi favágóversenyeket rendeztek. Rendezvényünkön a magyar válogatott lép fel. A látványos show keretében mutatják be, hogy a modern technika és a felkészült, szakképzett ember alkotta páros számára nincs lehetetlen, ha még oly egyszerű feladatról, mint a famegmunkálásról van szó: gyorsaság, pontosság, ügyesség, erő és környezetbarát technológia

15.00-16.00 Vadászkutya bemutató és Dog-Dancing bemutató A tavaly már nagy sikert aratott, nagyközönségnek szánt bemutató. A kutya, az ember leghűségesebb barátja varázsolja el a nézőt ügyessé- gével, gyorsaságával, tanulékonyságával és nem utolsó sorban szépségével.

16.00 Irish Feet Ír Sztepp Tánccsoport, Ír népzenei és táncprogram a színpadon

17.30-tól Eredményhirdetések: Nemzetközi CACT FieldTrial „Vadételek Asztala” Vadgasztronómiai Nemzetközi Szakácstalálkozó Preparátum közönség díj átadása MFB Kupa – Vadex Nagydíj és a Fácános Kupa lövészverseny díjainak átadása Szabadtéri programok, kísérő rendezvények:

 • Óriásbogrács
 •  „Étkek-Tára” gasztro-udvar
 • Országos őzpreparátum bemutató és közönségverseny
 • Egész napos kézműves kirakodóvásár, vásározók, kézműiparosok és népművészek.
 • STIHL-VIKING bemutató és vásár / VADEX Zrt bemutatója.
 • Regionális térségi trófea-bemutató a Fejér Megyei Vadászkamara szervezésében
 • Erdészeti és Vadászati Múzeum tárlatvezetéssel
 • „A magyar erdők nagyvadjai” - állatsimogató bemutatókert
 • Lovas kocsikázás az Ökoturisztikai Központ területén
 • Terepjáró autók kiállítása terepi és akadály pályán történő bemutatása,tesztvezetés / A Porsche-Hungária Kft programja.
 • Erdei iskolai foglalkoztató kicsiknek, nagyoknak a Pilisi Parkerdő Zrt. pedagógusainak közreműködésével.
 • Kisállat bemutató a Budakeszi Vadaspark állatgondozóinak segítségével.
 • Póni lovaglás

A program változás jogát fenntartjuk.

 

Majoros Gábor termelési vezérigazgató helyettes Vadex Mezőföldi Zrt.

1 hozzászólás a “VI. ORSZÁGOS VADGASZTRONÓMIAI FESZTIVÁL ”-hoz
 1. 1
  Mészáros Ferenc mondja:

  Jó estét.
  A soponyai vadásznappal lenne pár kérdésem.
  Lesz e kutyabemutató melyen Jagdterrier tulajdonosok is részt vehetnénk???.
  A kutyák nem törzskönyvesek de viszont vadászatban aktívan részt vesznek.
  Stihl verseny lesz a tavalyihoz hasonlóan??? Vagy csakaz egy órás műsor ill.gépek árusítása.
  Előre is köszönöm
  Tisztelettel:Mészáros Ferenc

Hozzászólna?

Írja a dobozba véleményét, majd kattintson a "Mehet!" gombra.


Vadászati Kulturális Egyesület - Minden jog fenntartva.