Vadászati Kultúra Napja – Várpalota | Vadászati Kulturális Egyesület


2012. 06. 11.

Vadászati Kultúra Napja – Várpalota

Vadászati Kultúra Napja

 

Túlzás nélkül állítható, egymásra találtak a civilek és a vadásztársadalom tagjai, ezt bizonyítja a várpalotai Vadászati Kultúra Napja, amely a Veszprém Megyei Vadásznap is volt egyben.

A Vadászati Kulturális Egyesület, Várpalota Önkormányzata, valamint a Veszprém Megyei Vadászkamara összefogásának köszönhetően olyan esemény, program kavalkád helyszíne volt a Thury vár és környéke, amiről még sokáig fognak beszélni az emberek. A Vadászati Kultúra Napjának -amely a Veszprém Megyei Vadásznap is volt egyben- közösségformáló ereje volt.

Katona Csaba, a házigazda város alpolgármestere a Vadászhimnuszt idézte. Úgy fogalmazott: „a laikusok számára a vadászok világa távolinak, titokzatosnak tűnik, pedig ha belegondolunk, a vadászat mestersége legalább annyi idős, mint maga az emberiség, s legalább ennyi idősek a vad elejtéséhez kapcsolódó kultikus, kulturális emlékeink is.” A művészetek szinte minden ága feldolgozza a témát. A művészi alkotások áttételesek, szólnak a bátorságról, a kitartásról, tiszteletről, tisztességről, hűségről, szépségről, szerelemről, s még a hazaszeretetről is. Örömét fejezte ki, hogy a nap során mindenki betekintést nyerhetett a vadászkultúrába, a vadászok világába, mely szerves része népünknek, s az egyetemes kultúrtörténetnek is.

Köszöntőjében Pap Gyula a Veszprém megyei Vadászkamara elnöke jelezte, nagy fegyvertényt könyvelhetnek el a vadászok, akik fegyver és áldozat nélkül is elfoglalták Thury várat. Ez a későbbiek folyamán történelmi esemény lehet, hiszen minden nagy esemény egy vár elfoglalásával kezdődik, s ha ez megtörténik, arról évszázadok folyamán is beszélnek. Hozzátette, a vadászkamaránál abban bíznak, hogy ha kisebb léptékben is, de e rendezvénnyel történelmet írnak. Munkájukkal, programjaikkal segíteni szeretnék a civilek és a vadásztársadalom közeledését.

Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke szerint vadászünnep volt ez a nap. A VKE hagyományos rendezvényt korábban majálist tartott, ahol az egyesület bemutatkozott a környezetének, a természetet szerető nagyközönségnek. Megemlékeztek vadászati hagyományaikról, mélyítették egymással is a barátságukat, s mindez ünnepi külsőségek között tették. Hat évvel ezelőtt azonban előre léptek, és megrendezték a Vadászati Kultúra Napját, amely nem csak megnevezésében más, hanem tartalmában is több, a VKE-hez méltóbb rendezvénnyé vált az évek során. E naphoz a vadászok számára szinte szakrálisnak tekinthető helyszínt igyekeznek kiválasztani, amely hangulatánál, szellemiségénél fogva méltó környezetet biztosít a magyar és az egyetemes vadászati kultúra sokszínűségének a bemutatásához, a vadászati hagyományok, a vadászati etika minél szélesebb körű megismertetéséhez, egy nagyszabású vadászati rendezvény lebonyolításához. Várpalota ennek minden szempontból megfelel, ezért 2008 és 2009 után 2012-ben visszatértek a városba. A rendezvénnyel az a céljuk, hogy a látogatók megismerkedhessenek a vadgazdálkodókkal, a vadászattal, magukkal a vadászokkal. A vadászat régen az élelemszerzést szolgálta, mai célja az ember által megbontott természeti egyensúly helyreállítása, szabályozása. A magyar vadászatnak mindenki által elismerten dicső múltja volt, nagyszerű jelene van, és szándékaik szerint méltó jövője is lesz. Kifejtette, a vadászokat ma a társadalmi megítélésék, elfogadottságuk foglalkoztatja leginkább. E téren nagyon sok a tennivalójuk. Pontos képet kell adni a természettől elszakadó, a városi életmódot folytató, a hozzá nem értő tömegeknek a vadászatról, a vadgazdálkodásról, a vadászat természetvédelmi jelentőségéről. Meg kell értetni, a vadászati tevékenység a fenntartható fejlődés fontos eleme, a vadászok valamennyien szeretik és tisztelik a természetet és mag akarják azt őrizni az utódaiknak.

A vadászokból nem vesztek ki az ősi ösztönök, természetszerető emberként elmerülnek magában a természetben, fogalmazott Tengerdi Győző, a HM Verga Zrt. vezérigazgatója. A vadászok a vadat gondozzák, fejlesztik élőhelyét, gazdálkodnak a vadállománnyal. Ápolják a hagyományokat, a vadászati kultúrát, az bennük él. Betartják az írott és íratlan szabályokat. A vadászat örök érvényű műveket adott az emberiségnek, olyan művészeti, erkölcsi normákat, cövekeket vert le, amelyekhez nemcsak a vadászoknak, hanem minden embernek kell és lehet igazodni. Az a közösség, amely hagyományait, múltját nem ápolja, a jelent nem tudja kellőképpen megélni, a stafétát a fiatalabb nemzedéknek nem tudja átadni. Ahhoz kell igazodnunk, hogy a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

A nap során látványos és izgalmas programok közül választhattak a látogatók. A programokat Stohl András színész, vadász konferálta fel, akit sokan barátként üdvözöltek. A várpalotai Vadászati Kultúra Napja és a Veszprém Megyei Vadásznap programjainak keretében megtartották a II. Vadász Borversenyt, méghozzá hét kategóriában (fehér, rose, schiller, vörös, habzó, borpárlat). Igen nagy sikert aratott az Országos Szarvasbőgő Bajnokság, ahol a versenyzőknek az általuk hozott eszközökkel szarvasbika hangját kellett utánozniuk. A teljesítmény értékelésénél a legfőbb szempont a technikai kivitelezés, a szakmailag és művészileg hiteles és helyes előadás, valamint a hangutánzás élethűsége volt. A Szent Hubertus mise hozzátartozik a vadásznapokhoz, így ez most sem maradt el. De szombaton tartották az Országos Bársony István Ifjúsági Prózamondó Versenyt is. A nap során tartottak vadászkutya fajtabemutatót, Nemzetközi Vadászkürt Fesztivált, solymászbemutatót. Dalra fakadt Szeredy Krisztina operetténekes. A legnagyobb érdeklődés a vadászétkek főzőversenye iránt volt, ide 22 csapat nevezett, amelyek ötvenféle finomságot készítettek, amit az érdeklődők meg is kóstolhattak.

(Forrás: www.vmvk.hu)      

OMVK Veszprém Megyei

Területi Szervezet kitüntetései:

  Nimród Vadászérem: Zsebe Tibor Futó László   Hubertus kereszt arany fokozat: Kovács András Szekrényes Tamás Schumacher István Tóth Attila Nász Ferenc Nagymengyi Ákos Zángó Zoltánt   Hubertus kereszt ezüst fokozat: Berger Péter Borbács László Kiss János Szabó Antal Parrag Gyöngyi Károlyi Gábor Novák Péter Orbán Tamás Szóka Péter   Hubertus kereszt bronz fokozat: Pauer Lajos Havasi Árpád Palángi Ádám  

A Vadászati Kulturális Egyesület

kitüntetései:  

  Aranygyűrű: Feiszt Ottó   Hubertus Kereszt gyémánt fokozat: Tengerdi Győző   Hubertus kereszt arany fokozat: Fáczányi Ödön Katona Csaba Kálinger Roland Markó Jánosné Dr. Sipos Istvánné Éva Dr. Zoltán Attila   Hubertus Kereszt ezüst fokozat: Soproni Vadászkürt Együttes (tagjai: Bolla Balázs, Bolla Ádám, Divós Gábor, Fatalin Martin, Gergácz Péter, Kokas János, Kovács András, Mátis Dániel, Strausz Mihály, Tóth László, Weisz Pál) Orosz Zoltán Lamos Imre   Arany „Ecset” Toll művészeti nagydíj: Polster Gabriella   Arany „Fácán” Toll irodalmi nagydíj:  dr. Koncz István   Arany „Túzok” Toll életműdíj: Zilai János  

Bársony István Országos

Ifjúsági Prózamondó Verseny

  Általános iskolai kategória: 1. Mellár Mátyás 2. Raffael Eszter 3. Izinger Bence Különdíj: Pados Albert    Középiskolai kategória: 1. Kósa Dániel 2. Költő Roland 3. Békési Evelin Különdíj: Kószó Tamás   Csapatverseny: 1. Kiss Ferenc Erdészeti SzKI, Szeged 2. Bársony István SzKI, Csongrád 3. Bársony István Általános Iskola. Sárkeresztes Különdíj: Bán Aladár Általános Iskola, Várpalota  

Országos Szarvasbőgő Bajnokság

1. Ifj. Homolya Károly (77 pont)  2. Molnár Renátó (76 pont) 3. Rácz Dominik (73 pont) Különdíj: Rajna Zoltán  

Vad- és Halételek Főzőversenye

Abszolút kategória-győztes: Hubertus Vt., Nagykanizsa Közönségdíj: Diana Vadászhölgy Klub Veszprém Megyei Területi Szervezete

Hozzászólna?

Írja a dobozba véleményét, majd kattintson a "Mehet!" gombra.


Vadászati Kulturális Egyesület - Minden jog fenntartva.