XIII. VADONÉLŐ ÁLLATOK KARÁCSONYA | Vadászati Kulturális Egyesület


2012. 01. 05.

XIII. VADONÉLŐ ÁLLATOK KARÁCSONYA

 XIII. VADONÉLŐ ÁLLATOK KARÁCSONYA

A 13-as szám is szerencsétlen, de mondhatnák Önök azt is, hogy Nekünk semmi sem jó. Tavaly kemény fagy és hideg volt, az idén pedig három napon keresztül esett az eső, ezért nem volt szívünk a gyerekeket a szabadtéri rendezvényre kényszeríteni.

A Vadászati Kulturális Egyesület Matula Programjának évi utolsó rendezvénye, karácsony előtt a Vadonélő Állatok Karácsonya. De nem azért vagyunk mi vadászok, hogy az időjárás elől megfutamodjunk. Ha a gyerekeket a délelőtti esős vadetetésbe nem is vontuk be, mi vadászok azért egy páran összejöttünk és Cegléden a Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság területén elvégeztük a vadak aznapi etetését. Ez itt nem új dolog, mint az országban máshol is, a vadászok télen folyamatosan gondozzák, ápolják és etetik a vadakat. Természetesen csak akkor esett legjobban az eső, amikor egy apró vagy nagyvadetetőnél kiszálltunk a terepjáróból, hogy elhelyezzük a vadak táplálékát. Vittünk ki napraforgót kukoricadarát, ocsút, de különleges csemegének az ajándékba kapott káposztát is. Ezt az elmúlt években a gyerekekkel közösen csináltuk, ami nagyon tetszett Nekik. Élvezték a terepjárókon, traktoron való utazást és minden apró gyerekkéz által elhelyezett vadtáplálék öröm és hasznos volt részükre, ez sajnos most a nagy eső miatt elmaradt.

Megszárítottuk magunkat és délután 2 órakor már a  Jászkarajenői Petőfi Művelődési Ház és Könyvtár termében szervezett közös gyermekrendezvényen jelentek meg a vadászok. A házigazda Petőfi Művelődési Ház munkatársai mindent szépen előkészítettek, így a lebonyolításban nem volt nehéz dolgunk. A Művelődési Ház igazgatónőjének megnyitója után a Vadászati Kulturális Egyesület nevében – a rendezvényen részt vett Oláh Csaba elnök Úr is – a gyerekeknek előadást tartottunk a vadonélő és a kertekben, udvarokban élő állatok, madarak téli etetésének fontosságáról, módjáról és szabályairól. Nagyon tetszett a gyerekeknek a mindig velem lévő magyar vizslám, ezért ezt kihasználva hasznos tájékoztatót kaptak a magyar kutyafajtákról is. De ez csak a kezdet volt, az újszivási vadászbarátunk héja madarának bemutatása előtt. Bató Miklós solymász olyan előadást tartott a solymászatról a gyerekeknek, hogy utána alig tudott a sok feltett kérdésre válaszolni.

Becsületére váljon a gyerekeknek, hogy nem csak a bemutatókat élvezték, de felkészültek a rendezvény témájából is. Gyönyörű verseket, történeteket és dalokat adtak elő a vadon és a kertben élő állatokról. Volt olyan ifjú, aki nagy igyekezetében, - annak ellenére, hogy a felkészüléskor Ő volt a legjobb -  belesült és egy hang sem jött ki a szájából. Ennek ellenére Ő is és többi résztvevő is részesült a szereplésért kapott jutalom csokoládéból. A téma befejezésére szellemi 13+1 totót készítettünk, amit a helyszínen  alakult csapatok gyorsan és ügyesen töltöttek ki, nagyon sokan hibátlanul. Nem volt tehát hiábavaló az előadásunk és rendezvényünk. A végén a gyerekeknek a kapott vadászlapokból kivágott képekből kiállítást kellett készíteni a paravánokon „ A vadon élő állatok tele címmel.”

A legnagyobb ovációt a rendezvény végén kiosztásra kerülő ajándékcsomagok és a forró tea osztása váltotta ki.

Az eső továbbra is zuhogott, így a madáreleségek kihelyezése a szabadban továbbra is elmaradt, de megígérték a gyerekek, hogy másnap jönnek és folyamatosan fogják etetni a környék téli vendég madarait. Mi vadászok pedig tesszük tovább dolgunkat és másnapra is szerveztük már a vadak téli etetését és csak remélni tudjuk, hogy rendezvényünkkel elértük célunkat és a vadon élő állatoknak nem csak egy nap lesz egy évben karácsonya.

 

Mészáros Iván

  


Vadászati Kulturális Egyesület - Minden jog fenntartva.